SICILIJA

Umirjen, a pester teden nepozabnih doživetij. Navdihujoče potovanje v intimnost zasebnih vrtov, ki jih bomo odkrivali po vsej vzhodni obali Sicilije. Potovanje bomo začeli v Kataniji, kjer seveda ne bo manjkal panoramski sprehod na Etno, voden ogled tega čudovitega baročnega mesta z bučno tržnico ter obisk najlepših zasebnih vrtov na tem področju. Šli bomo po stopinjah Ettora Paternoja, ki je, kot strasten vrtnar, začel gibanje velikih sicilijanskih vrtov v 50-ih letih. 

Na polovici potovanja se bomo za dve noči preselili v Noto, da bomo lahko v celoti izkusili čar tega baročnega mesteca in njegove nedotaknjene narave. Od tu se bomo odpravili na sprehod po lokalnih kanjonih, bogatih z divjimi rastlinami, ki smo jih vajeni videvati v drevesnicah in v zanimiv rezervat Vendicari, kjer bomo poleg čudovitih ptic selivk občudovali tudi raznovrstno divje rastlinje. Rezervat velja za enega najbogatejših področij, poraslim z divjim rastlinjem v Evropi.

Naše potovanje bomo zaključili v provinci Ragusa, čigar podeželje je v vsakem smislu krepostno in na katero so njeni prebivalci upravičeno ponosni. Nastanjeni bomo v čudovitem mestecu Sampieri na vzhodni obali.

Po dolgih sprehodih po plaži bomo odkrivali številne zanimive sredozemske rastline, poskusili bomo veliko sicilijasnkih dobrot, občudovali neverjetne zasebne vrtove, predvsem pa bomo spoznali čudovite ljudi, ki vse to omogočajo in ki se spopadajo s kruto resničnostjo, o kateri slišimo veliko pogosteje kot o njenih naravnih lepotah. 

Smo majhna, butična agencija, specializirana za pristna doživetja v sozvočju z naravo. Potovanja so organizirana za zelo majne skupine, s čimer se ohrani intimnost in povezanost, ki se vzpostavi ob takem načinu potovanja. Ker resnično želimo ostati osredotočeni na pristno doživetje potovanja, je naš itinerarij dobro premišljen in podkrepljen z večletnimi osebnimi izkušnjami. Vse nastanitve in ljudi, s katerimi se bomo srečali tudi osebno poznamo in že leta ohranjamo prisrčen prijateljski odnos, a še vedno na profesionalni ravni.

Zato se naša potovanja vedno začnejo na destinaciji. Prevoz do letališča ter letalski prevoz si potniki organizirate sami, mi pa se vam 100% posvetimo od trenutka, ko prispete na destinacijo.

Vsekakor pa pri organizaciji datuma potovanja upoštevamo tudi cene letalskih vozovnic, da, kolikor lahko, naredimo potovanje tudi finančno dostopno. Zato vam običajno predlagamo najugodnejši letalski prevoz na destinacijo.

18.-25. maj 2020

Odhod: Let iz Trevisa ob 12:55

Povratek: Večerni let iz Katanije ob 19:30

 1. DAN (18.5.): Prihod na letališče v Kataniji ob 14.40. Takoj se odpravimo v čudovito mesto Acireale na ogled Cav Pennisi in čudovitega skritega vrta, kjer se vsako leto organizira poletni glasbeni festival. Večer zaključimo z okusno večerjo v Acirealeju. Po večerji odhod proti prvi nastanitvi, turistični kmetiji Casa La Carrubazza, ki bo naša postojanka za naslednje 3 noči. 
 2. DAN (19.5.): Dan bomo začeli z obiskom čudovitega vrta Ettora Paternòja. Danes za vrt skrbi gospa Barbara Notarbartolo, ki mu je povrnila nekdanji sijaj. Nato se bomo odpravili do koče Sapienza na Etni in se po tipičnem kosilu sprehodili v družbi botaničnega vodnika med brezami posebne vrste, ki rastejo na Etni, in s čudovitim pogledom na zaliv Katanije.
 3. DAN (20.5.): Po zajtrku nas čaka voden ogled starega mestnega jedra Katanije, tržnice na trgu Piazza Carlo Alberto, voden ogled palače Palazzo Biscari, lahko kosilo s tipičnimi sicilijanskimi specialitetami v centru mesta in ogled botaničnega vrta. Preživeli bomo prijetno popoldne pri Giulii in Michelu Gravina, v njunem privatnem vrtu s čudovitim pogledom na zaliv Katanije. Pri njih si bomo privoščili tudi večerjo.
 4. DAN (21.5.): Po zajtrku odhod proti jugu, kjer se bomo potopili v svet princese Miki Borghese v Bivieru. Ogledali si bomo tamkajšnji čudovit, poetični vrt z organskim nasadom pomarančevcev. Obiskali bomo njihovo kmetijo, čas pa bo tudi za degustacijo njihovih naravnih sokov. Popoldan se odpravimo v Noto, kjer bo čas za prosto raziskovanje in nakupovanje. Nočitev v Notu.
 5. DAN (22.5.): Po zajtrku lahkoten sprehod po naravnem rezervatu Vendicari, z lokalnim botaničnim vodnikom. Kosilo na turistični kmetiji znotraj rezervata. Popoldan ogled slikovitega malega mesteca Marzamemi, ki se nahaja na obali Jonskega morja. Nočitev v Notu.
 6. DAN (23.5.): Po zajtrku se odpravimo v Ragusa na ogled starega mestnega jedra Ragusa Ibla, kjer si z lokalnim botaničnim vodnikom ogledamo ozko dolino cava dIspica, nato vrt Ibleo in čudovito baročno arhitekturo. Nadaljujemo v Modico h družini Statella v Villi Spaccaforno. Gre za elegantno staro vilo, ki jo obdaja prekrasni vrt, ki ga je uredil Ettore Paternó, danes pa zanj z ljubeznijo skrbi družina, ki nam bo pripravila tudi prigrizek. Nato se odpravimo proti našemu naslednjemu cilju: mestecu Sampieri, kjer bomo naslednja dva dni prenočili.
 7. DAN (24.5.): Dopoldan si bomo privoščili čudovit sprehod ob obali do nekdanje zapuščene opekarne (mogoče jo poznate iz italijanske TV-nadaljevanke o komisarju Montalbanu). Uživali bomo v lepoti tamkajšnje botanike v stiku z morjem. V popoldan bomo vstopili s sprehodom po slikovitem baročnem mestecu Scicli. Povratek v Sampieri in nočitev.
 8. DAN (25.5.): Na poti v Katanijo si bomo v Villasmundo ogledali vrt, ki ga nedvomno lahko imenujemo najlepši vrt na Siciliji – dei Marchesi di San Giuliano. Polni novih doživetij in prijetnih vtisov se bomo odpravili proti letališču, kamor bomo prispeli okrog 18.00 ure.

Cena potovanja ob minimalnem številu 7 potnikov: 

1.590 eur v dvoposteljni sobi

Doplačilo za enosposteljno sobo: 180 eur

Posebna ponudba, ki velja do 29.2.2020:

1.490 eur v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo: 180 eur)

ali

potovanje, z vključenim povratnim letom Treviso – Katanija – Treviso z 20kg prtljage in s transferjem na letališče:

1.710 eur

Odhod iz Ljubljane 18.5.2020 ob 8. uri, prihod v Treviso ob 11. uri.

Let iz Trevisa ob 12.55, pristanek v Kataniji ob 14.40.

Let iz Katanije 25.5.2020 ob 19.30, pristanek v Trevisu ob 21.15.

Odhod iz Treviso ob 22. uri, prihod v Ljubljano ob 1. uri.

Možnost zavarovanja rizika odpovedi: 7% na ceno potovanja

Cena vključuje:

 • prevozi na Siciliji
 • 7 polpenzionov (zajtrk v lokalnih Bed&Breakfast , lahko kosilo s kozarcem rdečega vina na poti)
 • 1x večerja pri zakoncih Gravina
 • vse vstopnine
 • vsi ogledi z lokalnimi vodniki
 • vodenje in organizacija potovanja
 • DDV

Na potovanje se prijavite z izpolnitvijo obrazca na naši spletni strani (zavihek Rezervacije).

Pogoji plačila:

50% cene potovanja ob rezervaciji.

50% cene potovanja en mesec pred potovanjem.

Imetnik kartice: ERICA VACCARI d.o.o.

Naslov imetnika kartice: Kraška ulica 2, 6210 Sežana

Banka: Banka Intesa San Paolo d.d., Pristaniška ulica 14, 6502 Koper – Slovenija

Koda Bic/Swift: BAKOSI2X (na zahtevo vaše banke dodajte potrebno številko ‘x’)

IBAN: SI56101000051453257

24.–27. junij 2019 Gertrude Jekyll in stara Anglija

24. junij. Zbor na letališču Gatwick ob 12.30. Z manjšim avtobusom se bomo odpeljali do parka Petworth, po katerem se bomo tudi sprehodili. Park je znan po tem, da ga je načrtoval Capability Brown za svoje bele jelene in za prelepi okrasni vrt, ki obdaja hišo, prav tako zanimivo zaradi zbirke čudovitih slik. Po kosilu se bomo imeli priložnost sprehoditi po vasici Petworth, uživati ​​v krasnih starinarnicah in še več. Ob koncu dneva se bomo odpravili v bližnji Midhurst, kjer bomo ostali naslednjih nekaj dni. Sprehodili se bomo po vasici in občudovali staroveške hiše, ki pripovedujejo tisočletno zgodovino. Spali bomo v gostišču Angel Inn.

25. junij. Danes se bomo odpravili v kraj, ki med ljubitelji angleških vrtov velja za enega najpomembnejših (in najlepših). Zjutraj bomo namreč obiskali Munsted Wood, hišo Gertrude Jekyll, ki jo je posebej zanjo zgradil Edwin Lutyens – hišo je načrtovala sama in v njej opravljala vrtnarske poskuse, zbrane v številnih zapisih, ki so za vedno spremenili način vrtnarjenja v Angliji in po svetu. Popoldne bomo obiskali še en čudovit zasebni vrt, ki ga je ustvarila Gertrude Jekyll. Spanje v gostišču Angel Inn.

26. junij. Danes se bomo sprehodili po slikoviti pokrajini vzdolž reke do čudovitega posestva Woolbeding, doma družine Sainsbury (da, tistih, ki imajo v lasti verigo trgovin). Tu nas bodo navdušila zasnova tega zelo priljubljenega in pametno zasnovanega vrta, pa tudi čudovita arhitektura. V popoldanskih urah se bomo sprehodili po parku Parham House, kjer bomo obiskali vrtove in starodavno graščino.

27. junij. Danes bomo obiskali našega prijatelja Anthonyja Paula, vizionarja in prefinjenega krajinskega arhitekta, ki je s svojo ženo Hannah ustvaril park/galerijo skulptur, skrito v tisočletnem gozdu. Zbor na letališču ob 16.30.

Cena za dvoposteljno sobo 980 EUR, doplačilo za enoposteljno sobo 180 EUR. Delež plačila v gotovini znaša 50 GBP.Cena vključuje večerje, vse vstopnine, vodene oglede, avtobus z dvojezičnim spremljevalcem od zbora na letališču na prvi dan in do konca potovanja.


Dutch Wave – Narava, otoki in vrtovi severovzhodne Nizozemske – avgusta 2019

Na potovanju bomo odkrivali Dutch Wave oziroma sodobni holandski slog urejanja vrtov, ki temelji na uporabi trajnic in trav ter je svoj začetni navdih dobil pri samoniklem cvetju v dolinah osrednje Evrope. Pozneje so tem dodali še trave severnoameriških prerij.

To potovanje se razlikuje od tistih v Anglijo, kjer so vrtovi in pokrajina popolnoma drugačni. Spoznali bomo, kako lahko naraven vrt priredimo drugače, z izbiro rastlin, ki so primerne za dano podnebje in geomorfološke razmere. Vse to bomo povezali s poglobljenim botaničnim znanjem sodobnih nizozemskih vrtnarjev in obiskom njihovih vrtov.

Program:

1. dan: Potovanje bomo začeli z ogledom naravnega nizozemskega sloga, in sicer se bomo sprehodili po narodnem parku Hoge Veluwe, kjer se bomo s kolesi zapeljali po najlepših krajinskih območjih, po obsežnih področjih cvetočega resja, nato pa bomo obiskali notranjost muzeja moderne umetnosti Kroeller-Mueller, ki gosti drugo največjo zbirko Van Goghovih del.

Prespali bomo v prelepem hanzaetskem mestu Zwolle.

2. dan: Po vodenem ogledu mesta Zwolle bo na voljo čas za nakupovanje. Zatem bomo spoznali 80-letno zgodovino dizajna holandskega vrta z ogledom 28 razstavnih vrtov, ki jih je v svoji dolgi karieri ustvarila najbolj znana in vplivna oblikovalka vrtov Mien Ruys. Kot hči vrtnarjev je že pri svojih dvajsetih letih začela izražati svojo nadarjenost kot oblikovalka in sicer s preprostim in lahkotnim slogom, ki je predstavljal nasprotje teži in togosti njenega časa. Že v 40-ih letih prejšnjega stoletja je razumela pomembnost družbenih vrtov in parkov kot vira povojnega preporoda. Brez dvoma je nanjo vplivalo delo Gertrude Jekyll, katere slog zaznamujejo robovi, izdelani iz trajnic. Močna in pogumna ženska, ki v svojih 80-ih letih poklicne poti ni nikoli prenehala eksperimentirati s slogovnimi idejami in materiali vsakega posameznega obdobja. Po tem, ko si bomo ogledali vrtove Oudolfa in Ruyseve, očeta in matere sodobnega holandskega vrtnarjenja, bomo spoznali njuna načela pri drugih vrtnarjih, ki so sicer manj znani, vendar zato nič manj navdahnjeni.

V naslednji etapi bomo lepo združili umetnost in vrtnarjenje. Podali se bomo do prelepe umetnostne galerije Beiden in Gees, ki je v bistvu galerija na prostem, kjer so kipi vseh oblik razpostavljeni v prelepem parku.

Prespali bomo na meji naravnega parka, v kraju Ruinen.

3. dan: Naslednji je na vrsti zasebni botanični vrt, ki ga sestavlja 24 tematskih vrtov in ki ga je en par ustvarjal kar 30 let. Prelepi senčni vrtovi, robovi s trajnicami v slogu Oudolfa, enobarvni vrtovi, zbirke dalij in helenij, vodni vrtovi. Imenuje se “De Luie Tuinman”, v prevodu “Len vrtnar”... Čeprav ne kaže ravno, da je bil res tako len.

Na poti proti severu bomo obiskali vrtnarijo z razstavnim vrtom, ki je edinstven zaradi svoje lepote in prerijskih rastlin. Vrtnarija Lianne’s se je specializirala na področju trav in cvetočih trajnic, po čemer je na Nizozemskem največ povpraševanja in s čimer je tudi najbolje založena. Ustanovila jo je lastnica Lianne Pot, ki jo tudi vodi in bo za nas zagotovo zelo zanimiva.

Prespali bomo v univerzitetnem mestu Groeningen.

4. dan: V soboto dopoldne bomo obiskali prelepo tržnico, kjer bo mogoče kupiti čebulice in pristno hrano iz vse države. Po vodenem ogledu mesta, bomo obiskali zelo romantično vrtnarijo Kwekerlij Jakobs, ki se je specializirala za helenije in trave ter se ponaša z nepozabnim razstavnim vrtom.

Nočitev v Groeningenu.

5. dan: Po zajtrku se bomo s trajektom odpeljali na čudovit otok

Schiermonnikoog, ki ga bomo raziskovali na kolesu. Dan brez vrtov – vendar z veliko samoniklega scvetja, peščenimi sipinami, brezovimi gozdovi, širnimi področji pelina … ne bo manjkalo barv!

Prenočili bomo v Dokkumu.

6. dan: Po vodenem ogledu prelepega mesta bomo obiskali dva čudovita zasebna vrtova. Dopoldne si bomo ogledali vrt vrtnarja De Kleine Plantage, ki je skupaj s Pietom Oudolfom v osemdesetih letih opravil pionirsko delo pri novem razumevanju vrtov. Popoldne pa bo sledil ogled vrta, na katerem lahko naredite zelo lepe fotografije. Jakobstuin je majhna impresionistična slika, nežna, z obarvanim klasjem vseh barv in oblik. Novo delo Jakobstuin je leta 2008 ustvaril Jaap de Vries, tehnik gledališke osvetlitve, ki se je po smrti svoje žene in dveh bratov odločil, da je življenje preveč nepredvidljivo, da ne bi v življenju počel tistega, kar si resnično želi. Pod navdihom knjige avtorja Pieta Oudolfa je začel urejati svoj vrt, tako da se najprej natančno držal pristopov, ki so bili priporočeni v knjigi, pozneje pa se je opogumil in našel svoj edinstveni slog.

Prenočili bomo v Dokkumu.

7. dan: Današnji dan bo posvečen simpatičnemu poučnemu srečanju z Niccom Kloppenborgom, oblikovalcem vrtov, ki je s svojim konceptom oblikovanja vrta olepšal celotno vas. Spremljal nas bo med ogledom mnogih vrtov, ki jih je ustvaril sam, pojasnil nam bo koncepte zasebnega in javnega zelenja majhne nizozemske posesti.

Po končanem obisku se bomo odpravili v Utrecht, kjer si bomo ogledali zares poseben vrt, ne le zaradi njegove lepote, predvsem pa zaradi dejstva, da ga v celoti urejajo prostovoljci. Na ta poučni ogled nas bo pospremil prav eden od prostovoljcev.

Cena potovanja je 1.490 EUR plus 100 EUR za skupno blagajno. Cena vključuje nastanitev B&B v dvoposteljni sobi v hotelu s 3 in 4 zvezdicami, kombi in dvojezično spremljevalko, ki govori angleško in italijansko ter nas bo spremljala ves čas. Vključene so tudi vse vstopnine in vodeni ogledi, trajekt in najem kolesa na otoku Schiermonnikoog. Doplačilo za nastanitev v enoposteljni sobi znaša 250 EUR.

21-28 Avgust 2018 Dutch Wave

Spoštovani slovenski prijatelji, letos je zadnje leto Piet Oudolf odprl svoj zasebni vrt v Hummelu. Ne zamudite priložnosti – odprli smo datum za ljubitelje slovenskega govornega vrta.
Nizozemski val – sodobni holandski vrtovi
7 noči konec avgusta 21-28 2018
Na tem potovanju bomo spoznavali nizozemski val, sodobni holandski slog oblikovanja vrta na osnovi kolonij travastih trajnic in trav po navdihu divjih cvetočih rastlin iz dolin srednje Evrope, obogaten s travami severnoameriških prerij.
To potovanje je drugačno od potovanj v Anglijo: vrtovi so čisto drugačni, prav tako tudi pokrajina. Podali se bomo v raziskovanje in vrednotenje drugačnega načina ustvarjanja naturalističnega vrta: s tistimi elementi, ki jih dovoljujejo podnebne razmere in sestava tal, ter z odličnim znanjem in izkušnjami sodobnih holandskih botanikov, katerih vrtove