SICILIJA

Umirjen, a pester teden nepozabnih doživetij. Navdihujoče potovanje v intimnost zasebnih vrtov, ki jih bomo odkrivali po vsej vzhodni obali Sicilije. Potovanje bomo začeli v Kataniji, kjer seveda ne bo manjkal panoramski sprehod na Etno, voden ogled tega čudovitega baročnega mesta z bučno tržnico ter obisk najlepših zasebnih vrtov na tem področju. Šli bomo po stopinjah Ettora Paterno-ja, ki je, kot strasten vrtnar, začel gibanje velikih sicilijanskih vrtov v 50.-ih letih. 

Na polovici potovanja se bomo za dve noči preselili v Noto, da bomo lahko v celoti izkusili čar tega baročnega mesteca in njegove nedotaknjene narave. Od tu se bomo odpravili na sprehod po lokalnih kanjonih, bogatih z divjimi rastlinami, ki smo jih vajeni videvati v drevesnicah in v zanimiv rezervat Vendicari, kjer bomo poleg čudovitih ptic selivk občudovali tudi raznovrstno divje rastlinje. Rezervat velja za enega najbogatejših področij, poraslim z divjim rastlinjem v Evropi.

Naše potovanje bomo zaključili v provinci Ragusa, čigar podeželje je v vsakem smislu krepostno in na katero so njeni prebivalci upravičeno ponosni. Nastanjeni bomo v čudovitem mestecu Scicli, ki velja za neodkriti dragulj sicilijanske vzhodne obale.

Po dolgih sprehodih po plaži bomo dkrivali številne zanimive sredozemske rastline, poskusili bomo veliko sicilijasnkih dobrot, občudovali neverjetne zasebne vrtove, predvsem pa bomo spoznali čudovite ljudi, ki vse to omogočajo in ki se spopadajo s kruto resničnostjo, o kateri slišimo veliko pogosteje kot o nejnih naravnih lepotah. 

Smo majhna, butična agencija, specializirana za pristna doživetja v sozvočju z naravo. Potovanja so organizirana za zelo majne skupine, s čimer se ohrani intimnost in povezanost, ki se vzpostavi ob takem načinu potovanja. Ker resnično želimo ostati osredotočeni na pristno doživetje potovanja, je naš itinerarij dobro premišljen in podkrepljen z večletnimi osebnimi izkušnjami. Vse nastanitve in ljudi, s katerimi se bomo srečali tudi osebno poznamo in že leta ohranjamo prisrčen prijateljski odnos, a še vedno na profesionalni ravni.

Zato se naša potovanja vedno začnejo na destinaciji. Prevoz do letališča ter letalski prevoz si potniki organizirate sami, mi pa se vam 100% posvetimo od trenutka, ko prispete na destinacijo.

Vsekakor pa pri organizaciji datuma potovanja upoštevamo tudi cene letalskih vozovnic, da, kolikor lahko, naredimo potovanje tudi finančno dostopno. Zato vam običajno predlagamo najugodnejši letalski prevoz na destinacijo.

7.-15. april 2020

Odhod: Let iz Benetk ob 19:45

Povratek: Večerni let iz Katanije 22:05

 1. DAN (7.4.): Prihod na letališče v Kataniji in odhod proti prvi nastanitvi, turistični kmetiji Casa La Carrubazza, ki bo naša postojanka za naslednje 4 noči. 
 2. DAN (8.4.): Po zajtrku ogled čudovitega vrta Ettore-ja Paternó-ja, ustanovitelja Casa La Carrubbazze. Po lažjem kosilu-pikniku na njihovi terasi se bomo odpravili proti Acirealu, kjer bomo obiskali Cav Pennisi in njegov čudovit skriti vrt, kjer se vsako leto organizira poletni glasbeni festival. Večerja. Vrnitev v Carrubbazzo in nočitev.
 3. DAN (9.4.): Po zajtrku nas čaka voden ogled starega mestnega jedra Katanije, tržnice na trgu Piazza Carlo Alberto, voden ogled palače Palazzo Biscari, lahko kosilo s tipičnimi sicilijanskimi specialitetami v centru mesta. Preživeli bomo prijetno popoldne pri Giulii in Michelu Gravina, v njunem privatnem vrtu s čudovitim pogledom na zaliv Katanije. Pri njih si bomo privoščili tudi večerjo.
 4. DAN (10.4.): Po zajtrku odhod proti Taormini, kjer bomo občudovali mesto na vzpetini in njegove znamenitosti. Ogledali si bomo tudi tamkajšnje mestne vrtove, ki so v bistvu mestni park in uživali v senci mogočnih dreves. Popoldan nas čaka lahkoten vzpon na vulkan Etna, kjer bomo občudovali drevesa Betula Etnensis, značilna za to vulkansko pobočje. Po poti nazaj se bomo ustavili na tipični sicilijasnki večerji.
 5. DAN (11.4.): Po zajtrku se bomo poslovili od Carrubbazze, saj nas čaka obisk vrta San Giuliano – najboljšega vrta na celotni Siciliji. Od tam bomo pot nadaljevali proti Notu, kjer sledi voden ogled tega čudovitega mesteca. Nastanitev v Bed&Breakfast prenočišču v Notu.
 6. DAN (12.4.): Po zajtrku lahkoten sprehod po naravnem rezervatu Vendicari, z lokalnim botaničnim vodnikom. Kosilo na turistični kmetiji znotraj rezervata. Popoldan ogled slikovitega malega mesteca Marzamemi, ki se nahaja na obali Ionskega morja. Nočitev v Notu.
 7. DAN (13.4.): Po zajtrku sprehod z lokalnim botaničnim vodnikom po starem delu mesteca Noto, kjer si bomo v eni od tipičnih sicilijanskih gostilnic privoščili tudi lahko kosilo. Popoldan se bomo odpravili proti našemu naslednjemu cilju: mestecu Scicli, kjer bomo naslednja dva dni prenočili v prav posebnem hotelu, raztresenem po centru mesteca.
 8. DAN (14.4.): Po skupnem sicilijanskem zajtrku, bogatem z lokalnimi dobrotami se bomo zapeljali do mesteca Sampieri in si privoščili čudovit sprehod po plaži do mesta Fornace (mogoče ga poznate iz filma o Montalbanu). Uživali bomo v lepoti tamkajšnje botanike v stiku z morjem. V popoldan bomo vstopili s sprehodom po Modici, kraju, znanem po svojih gastronomskih specialitetah. Ogled in okrepčitev v zgodovinski rezidenci Villa Spaccaforno z njenim lastnikom Cav. Franzo Bruno Statella, velikim ljubiteljem vrtov in prijateljem Ettora Paternó-ja, s katerim sta vrt ustvarila. Povratek v Scicli in nočitev.
 9. DAN (15.4.): Odhod proti Caltagironeju, kraju, znanem po keramičarskih delavnicah, kjer boste lahko kupili katerega od tipičnih keramičnih izdelkov. Prosto za kosilo, ogled trga Piazza Armerina, Ville II Casale, kjer bomo občudovali neverjetne mozaike. Pozno popoldan bomo naše potovanje zaključili v Bivier-u, domu princese Miki Borghese. Ogledali si bomo tamkajšnji čudovit, poetični vrt z organskim nasadom pomarančevcev. Obiskali bomo njihovo kmetijo, čas pa bo tudi za degustacijo njihovih naravnih sokov. Polni novih doživetij in prijetnih vtisov se bomo odpravili proti letališču, kamor bomo prispeli okrog 20.00 ure.

Cena potovanja ob minimalnem številu potnikov 7: 

1590 eur v dvoposteljni sobi

Doplačilo za enosposteljno sobo: 240 eur

Povraten let Benetke – Katanija – Benetke s 15kg prtljage (na dan 10.12.): 147 eur

Povraten transfer na letališče iz Celja/Ljubljane: 60 eur

Možnost zavarovanja rizika odpovedi: 7% na ceno potovanja

Rezervacije se zaključijo z 20. 12.

Cena vključuje:

 • prevozi na Siciliji
 • 8 polpenziov (zajtrk v lokalnih Bed&Breakfast , lahko kosilo s kozarcem rdečega vina na poti)
 • 1x večerja pri zakoncih Gravina
 • pokušnja sokov v Bivieru
 • vse vstopnine
 • vsi ogledi z lokalnimi vodniki
 • vodenje in organizacija potovanja
 • DDV

24.–27. junij 2019 Gertrude Jekyll in stara Anglija

24. junij. Zbor na letališču Gatwick ob 12.30. Z manjšim avtobusom se bomo odpeljali do parka Petworth, po katerem se bomo tudi sprehodili. Park je znan po tem, da ga je načrtoval Capability Brown za svoje bele jelene in za prelepi okrasni vrt, ki obdaja hišo, prav tako zanimivo zaradi zbirke čudovitih slik. Po kosilu se bomo imeli priložnost sprehoditi po vasici Petworth, uživati ​​v krasnih starinarnicah in še več. Ob koncu dneva se bomo odpravili v bližnji Midhurst, kjer bomo ostali naslednjih nekaj dni. Sprehodili se bomo po vasici in občudovali staroveške hiše, ki pripovedujejo tisočletno zgodovino. Spali bomo v gostišču Angel Inn.

25. junij. Danes se bomo odpravili v kraj, ki med ljubitelji angleških vrtov velja za enega najpomembnejših (in najlepših). Zjutraj bomo namreč obiskali Munsted Wood, hišo Gertrude Jekyll, ki jo je posebej zanjo zgradil Edwin Lutyens – hišo je načrtovala sama in v njej opravljala vrtnarske poskuse, zbrane v številnih zapisih, ki so za vedno spremenili način vrtnarjenja v Angliji in po svetu. Popoldne bomo obiskali še en čudovit zasebni vrt, ki ga je ustvarila Gertrude Jekyll. Spanje v gostišču Angel Inn.

26. junij. Danes se bomo sprehodili po slikoviti pokrajini vzdolž reke do čudovitega posestva Woolbeding, doma družine Sainsbury (da, tistih, ki imajo v lasti verigo trgovin). Tu nas bodo navdušila zasnova tega zelo priljubljenega in pametno zasnovanega vrta, pa tudi čudovita arhitektura. V popoldanskih urah se bomo sprehodili po parku Parham House, kjer bomo obiskali vrtove in starodavno graščino.

27. junij. Danes bomo obiskali našega prijatelja Anthonyja Paula, vizionarja in prefinjenega krajinskega arhitekta, ki je s svojo ženo Hannah ustvaril park/galerijo skulptur, skrito v tisočletnem gozdu. Zbor na letališču ob 16.30.

Cena za dvoposteljno sobo 980 EUR, doplačilo za enoposteljno sobo 180 EUR. Delež plačila v gotovini znaša 50 GBP.Cena vključuje večerje, vse vstopnine, vodene oglede, avtobus z dvojezičnim spremljevalcem od zbora na letališču na prvi dan in do konca potovanja.


Dutch Wave – Narava, otoki in vrtovi severovzhodne Nizozemske – avgusta 2019

Na potovanju bomo odkrivali Dutch Wave oziroma sodobni holandski slog urejanja vrtov, ki temelji na uporabi trajnic in trav ter je svoj začetni navdih dobil pri samoniklem cvetju v dolinah osrednje Evrope. Pozneje so tem dodali še trave severnoameriških prerij.

To potovanje se razlikuje od tistih v Anglijo, kjer so vrtovi in pokrajina popolnoma drugačni. Spoznali bomo, kako lahko naraven vrt priredimo drugače, z izbiro rastlin, ki so primerne za dano podnebje in geomorfološke razmere. Vse to bomo povezali s poglobljenim botaničnim znanjem sodobnih nizozemskih vrtnarjev in obiskom njihovih vrtov.

Program:

1. dan: Potovanje bomo začeli z ogledom naravnega nizozemskega sloga, in sicer se bomo sprehodili po narodnem parku Hoge Veluwe, kjer se bomo s kolesi zapeljali po najlepših krajinskih območjih, po obsežnih področjih cvetočega resja, nato pa bomo obiskali notranjost muzeja moderne umetnosti Kroeller-Mueller, ki gosti drugo največjo zbirko Van Goghovih del.

Prespali bomo v prelepem hanzaetskem mestu Zwolle.

2. dan: Po vodenem ogledu mesta Zwolle bo na voljo čas za nakupovanje. Zatem bomo spoznali 80-letno zgodovino dizajna holandskega vrta z ogledom 28 razstavnih vrtov, ki jih je v svoji dolgi karieri ustvarila najbolj znana in vplivna oblikovalka vrtov Mien Ruys. Kot hči vrtnarjev je že pri svojih dvajsetih letih začela izražati svojo nadarjenost kot oblikovalka in sicer s preprostim in lahkotnim slogom, ki je predstavljal nasprotje teži in togosti njenega časa. Že v 40-ih letih prejšnjega stoletja je razumela pomembnost družbenih vrtov in parkov kot vira povojnega preporoda. Brez dvoma je nanjo vplivalo delo Gertrude Jekyll, katere slog zaznamujejo robovi, izdelani iz trajnic. Močna in pogumna ženska, ki v svojih 80-ih letih poklicne poti ni nikoli prenehala eksperimentirati s slogovnimi idejami in materiali vsakega posameznega obdobja. Po tem, ko si bomo ogledali vrtove Oudolfa in Ruyseve, očeta in matere sodobnega holandskega vrtnarjenja, bomo spoznali njuna načela pri drugih vrtnarjih, ki so sicer manj znani, vendar zato nič manj navdahnjeni.

V naslednji etapi bomo lepo združili umetnost in vrtnarjenje. Podali se bomo do prelepe umetnostne galerije Beiden in Gees, ki je v bistvu galerija na prostem, kjer so kipi vseh oblik razpostavljeni v prelepem parku.

Prespali bomo na meji naravnega parka, v kraju Ruinen.

3. dan: Naslednji je na vrsti zasebni botanični vrt, ki ga sestavlja 24 tematskih vrtov in ki ga je en par ustvarjal kar 30 let. Prelepi senčni vrtovi, robovi s trajnicami v slogu Oudolfa, enobarvni vrtovi, zbirke dalij in helenij, vodni vrtovi. Imenuje se “De Luie Tuinman”, v prevodu “Len vrtnar”... Čeprav ne kaže ravno, da je bil res tako len.

Na poti proti severu bomo obiskali vrtnarijo z razstavnim vrtom, ki je edinstven zaradi svoje lepote in prerijskih rastlin. Vrtnarija Lianne’s se je specializirala na področju trav in cvetočih trajnic, po čemer je na Nizozemskem največ povpraševanja in s čimer je tudi najbolje založena. Ustanovila jo je lastnica Lianne Pot, ki jo tudi vodi in bo za nas zagotovo zelo zanimiva.

Prespali bomo v univerzitetnem mestu Groeningen.

4. dan: V soboto dopoldne bomo obiskali prelepo tržnico, kjer bo mogoče kupiti čebulice in pristno hrano iz vse države. Po vodenem ogledu mesta, bomo obiskali zelo romantično vrtnarijo Kwekerlij Jakobs, ki se je specializirala za helenije in trave ter se ponaša z nepozabnim razstavnim vrtom.

Nočitev v Groeningenu.

5. dan: Po zajtrku se bomo s trajektom odpeljali na čudovit otok

Schiermonnikoog, ki ga bomo raziskovali na kolesu. Dan brez vrtov – vendar z veliko samoniklega scvetja, peščenimi sipinami, brezovimi gozdovi, širnimi področji pelina … ne bo manjkalo barv!

Prenočili bomo v Dokkumu.

6. dan: Po vodenem ogledu prelepega mesta bomo obiskali dva čudovita zasebna vrtova. Dopoldne si bomo ogledali vrt vrtnarja De Kleine Plantage, ki je skupaj s Pietom Oudolfom v osemdesetih letih opravil pionirsko delo pri novem razumevanju vrtov. Popoldne pa bo sledil ogled vrta, na katerem lahko naredite zelo lepe fotografije. Jakobstuin je majhna impresionistična slika, nežna, z obarvanim klasjem vseh barv in oblik. Novo delo Jakobstuin je leta 2008 ustvaril Jaap de Vries, tehnik gledališke osvetlitve, ki se je po smrti svoje žene in dveh bratov odločil, da je življenje preveč nepredvidljivo, da ne bi v življenju počel tistega, kar si resnično želi. Pod navdihom knjige avtorja Pieta Oudolfa je začel urejati svoj vrt, tako da se najprej natančno držal pristopov, ki so bili priporočeni v knjigi, pozneje pa se je opogumil in našel svoj edinstveni slog.

Prenočili bomo v Dokkumu.

7. dan: Današnji dan bo posvečen simpatičnemu poučnemu srečanju z Niccom Kloppenborgom, oblikovalcem vrtov, ki je s svojim konceptom oblikovanja vrta olepšal celotno vas. Spremljal nas bo med ogledom mnogih vrtov, ki jih je ustvaril sam, pojasnil nam bo koncepte zasebnega in javnega zelenja majhne nizozemske posesti.

Po končanem obisku se bomo odpravili v Utrecht, kjer si bomo ogledali zares poseben vrt, ne le zaradi njegove lepote, predvsem pa zaradi dejstva, da ga v celoti urejajo prostovoljci. Na ta poučni ogled nas bo pospremil prav eden od prostovoljcev.

Cena potovanja je 1.490 EUR plus 100 EUR za skupno blagajno. Cena vključuje nastanitev B&B v dvoposteljni sobi v hotelu s 3 in 4 zvezdicami, kombi in dvojezično spremljevalko, ki govori angleško in italijansko ter nas bo spremljala ves čas. Vključene so tudi vse vstopnine in vodeni ogledi, trajekt in najem kolesa na otoku Schiermonnikoog. Doplačilo za nastanitev v enoposteljni sobi znaša 250 EUR.

21-28 Avgust 2018 Dutch Wave

Spoštovani slovenski prijatelji, letos je zadnje leto Piet Oudolf odprl svoj zasebni vrt v Hummelu. Ne zamudite priložnosti – odprli smo datum za ljubitelje slovenskega govornega vrta.
Nizozemski val – sodobni holandski vrtovi
7 noči konec avgusta 21-28 2018
Na tem potovanju bomo spoznavali nizozemski val, sodobni holandski slog oblikovanja vrta na osnovi kolonij travastih trajnic in trav po navdihu divjih cvetočih rastlin iz dolin srednje Evrope, obogaten s travami severnoameriških prerij.
To potovanje je drugačno od potovanj v Anglijo: vrtovi so čisto drugačni, prav tako tudi pokrajina. Podali se bomo v raziskovanje in vrednotenje drugačnega načina ustvarjanja naturalističnega vrta: s tistimi elementi, ki jih dovoljujejo podnebne razmere in sestava tal, ter z odličnim znanjem in izkušnjami sodobnih holandskih botanikov, katerih vrtove