Dutch Wave – Narava, otoki in vrtovi severovzhodne Nizozemske – avgusta 2019

Na potovanju bomo odkrivali Dutch Wave oziroma sodobni holandski slog urejanja vrtov, ki temelji na uporabi trajnic in trav ter je svoj začetni navdih dobil pri samoniklem cvetju v dolinah osrednje Evrope. Pozneje so tem dodali še trave severnoameriških prerij.

To potovanje se razlikuje od tistih v Anglijo, kjer so vrtovi in pokrajina popolnoma drugačni. Spoznali bomo, kako lahko naraven vrt priredimo drugače, z izbiro rastlin, ki so primerne za dano podnebje in geomorfološke razmere. Vse to bomo povezali s poglobljenim botaničnim znanjem sodobnih nizozemskih vrtnarjev in obiskom njihovih vrtov.

Program:

1. dan: Potovanje bomo začeli z ogledom naravnega nizozemskega sloga, in sicer se bomo sprehodili po narodnem parku Hoge Veluwe, kjer se bomo s kolesi zapeljali po najlepših krajinskih območjih, po obsežnih področjih cvetočega resja, nato pa bomo obiskali notranjost muzeja moderne umetnosti Kroeller-Mueller, ki gosti drugo največjo zbirko Van Goghovih del.

Prespali bomo v prelepem hanzaetskem mestu Zwolle.

2. dan: Po vodenem ogledu mesta Zwolle bo na voljo čas za nakupovanje. Zatem bomo spoznali 80-letno zgodovino dizajna holandskega vrta z ogledom 28 razstavnih vrtov, ki jih je v svoji dolgi karieri ustvarila najbolj znana in vplivna oblikovalka vrtov Mien Ruys. Kot hči vrtnarjev je že pri svojih dvajsetih letih začela izražati svojo nadarjenost kot oblikovalka in sicer s preprostim in lahkotnim slogom, ki je predstavljal nasprotje teži in togosti njenega časa. Že v 40-ih letih prejšnjega stoletja je razumela pomembnost družbenih vrtov in parkov kot vira povojnega preporoda. Brez dvoma je nanjo vplivalo delo Gertrude Jekyll, katere slog zaznamujejo robovi, izdelani iz trajnic. Močna in pogumna ženska, ki v svojih 80-ih letih poklicne poti ni nikoli prenehala eksperimentirati s slogovnimi idejami in materiali vsakega posameznega obdobja. Po tem, ko si bomo ogledali vrtove Oudolfa in Ruyseve, očeta in matere sodobnega holandskega vrtnarjenja, bomo spoznali njuna načela pri drugih vrtnarjih, ki so sicer manj znani, vendar zato nič manj navdahnjeni.

V naslednji etapi bomo lepo združili umetnost in vrtnarjenje. Podali se bomo do prelepe umetnostne galerije Beiden in Gees, ki je v bistvu galerija na prostem, kjer so kipi vseh oblik razpostavljeni v prelepem parku.

Prespali bomo na meji naravnega parka, v kraju Ruinen.

3. dan: Naslednji je na vrsti zasebni botanični vrt, ki ga sestavlja 24 tematskih vrtov in ki ga je en par ustvarjal kar 30 let. Prelepi senčni vrtovi, robovi s trajnicami v slogu Oudolfa, enobarvni vrtovi, zbirke dalij in helenij, vodni vrtovi. Imenuje se “De Luie Tuinman”, v prevodu “Len vrtnar”... Čeprav ne kaže ravno, da je bil res tako len.

Na poti proti severu bomo obiskali vrtnarijo z razstavnim vrtom, ki je edinstven zaradi svoje lepote in prerijskih rastlin. Vrtnarija Lianne’s se je specializirala na področju trav in cvetočih trajnic, po čemer je na Nizozemskem največ povpraševanja in s čimer je tudi najbolje založena. Ustanovila jo je lastnica Lianne Pot, ki jo tudi vodi in bo za nas zagotovo zelo zanimiva.

Prespali bomo v univerzitetnem mestu Groeningen.

4. dan: V soboto dopoldne bomo obiskali prelepo tržnico, kjer bo mogoče kupiti čebulice in pristno hrano iz vse države. Po vodenem ogledu mesta, bomo obiskali zelo romantično vrtnarijo Kwekerlij Jakobs, ki se je specializirala za helenije in trave ter se ponaša z nepozabnim razstavnim vrtom.

Nočitev v Groeningenu.

5. dan: Po zajtrku se bomo s trajektom odpeljali na čudovit otok

Schiermonnikoog, ki ga bomo raziskovali na kolesu. Dan brez vrtov – vendar z veliko samoniklega scvetja, peščenimi sipinami, brezovimi gozdovi, širnimi področji pelina … ne bo manjkalo barv!

Prenočili bomo v Dokkumu.

6. dan: Po vodenem ogledu prelepega mesta bomo obiskali dva čudovita zasebna vrtova. Dopoldne si bomo ogledali vrt vrtnarja De Kleine Plantage, ki je skupaj s Pietom Oudolfom v osemdesetih letih opravil pionirsko delo pri novem razumevanju vrtov. Popoldne pa bo sledil ogled vrta, na katerem lahko naredite zelo lepe fotografije. Jakobstuin je majhna impresionistična slika, nežna, z obarvanim klasjem vseh barv in oblik. Novo delo Jakobstuin je leta 2008 ustvaril Jaap de Vries, tehnik gledališke osvetlitve, ki se je po smrti svoje žene in dveh bratov odločil, da je življenje preveč nepredvidljivo, da ne bi v življenju počel tistega, kar si resnično želi. Pod navdihom knjige avtorja Pieta Oudolfa je začel urejati svoj vrt, tako da se najprej natančno držal pristopov, ki so bili priporočeni v knjigi, pozneje pa se je opogumil in našel svoj edinstveni slog.

Prenočili bomo v Dokkumu.

7. dan: Današnji dan bo posvečen simpatičnemu poučnemu srečanju z Niccom Kloppenborgom, oblikovalcem vrtov, ki je s svojim konceptom oblikovanja vrta olepšal celotno vas. Spremljal nas bo med ogledom mnogih vrtov, ki jih je ustvaril sam, pojasnil nam bo koncepte zasebnega in javnega zelenja majhne nizozemske posesti.

Po končanem obisku se bomo odpravili v Utrecht, kjer si bomo ogledali zares poseben vrt, ne le zaradi njegove lepote, predvsem pa zaradi dejstva, da ga v celoti urejajo prostovoljci. Na ta poučni ogled nas bo pospremil prav eden od prostovoljcev.

Cena potovanja je 1.490 EUR plus 100 EUR za skupno blagajno. Cena vključuje nastanitev B&B v dvoposteljni sobi v hotelu s 3 in 4 zvezdicami, kombi in dvojezično spremljevalko, ki govori angleško in italijansko ter nas bo spremljala ves čas. Vključene so tudi vse vstopnine in vodeni ogledi, trajekt in najem kolesa na otoku Schiermonnikoog. Doplačilo za nastanitev v enoposteljni sobi znaša 250 EUR.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s